Klipp og stell av puddel


Jeg kan vel ikke få presisert nok hvor viktig jeg synes det er at en puddel får stell. Jeg har klippet mye hunder for andre, og noen synes puddelen er så søøøøøt når den er litt bustete.Vel, det er ikke noe søtt i å ha baken grodd igjen i skitt, tykke kladder av øyerusk og mye ekle greier i barten.
Til å begynne med er det lurt å sette valpen på bordet hver dag. Kikke nøye over den, i ører, sjekke klør, kikke på tenner, børste litt, starte klippemaskinen, øve på å holde hunden i forskjellige stillinger på bordet, ja i det hele tatt, lære valpen håndtering.
En puddel kan bades så ofte det er nødvendig. Bare pass på å skylle ut all såpe og tørke godt med blåse/føner.
Dette er med på å vise valpen på en veldig grei måte, hvem som egentlig bestemmer. Under all innlæring passer det med litt ros og en godbit etter endt økt.
Tilbudet om å lære dere pelsstell er åpent. Jeg lærer dere gratis det første året. Dere kan komme så ofte dere vil. Overnatting er greit for de som har lang vei.
Frem til hunden er ca 1 år, er pelsstellet relativt enkelt. Pelsen er myk og kladder ikke. Fra ca 1 – 2 års alder begynner problemene. Da skifter valpen valpepels og får voksen pels. Og i den perioden er det en daglig kamp mot floker. Hvis en holder hunden kortklippet med skjær nr 5, vil en unngå dette. Det krever månedlig bad, føn og klipp og daglig gjennomgreing av pelsen. Skjær nr 5 klarer ikke alltid å klippe flokepels. Floker faller ikke av og de blir ikke borte, så har hunden fått floker, må de enten klippes/barberes av eller løsnes med en grovtinnet kam. Det siste kan være temmelig smertefullt.
Når flokealderen er over, kan alle trekke en lettelsens sukk og gå over til mer vanlig pelsstell en gang i måneden.
Det er klippehjelp å få for dere som bor langt unna meg, men da må dere beregne å betale for jobben. 
En annen viktig side av pelsstellet, er å sjekke at huden er frisk og i orden, at hunden ikke har fått lus eller flått. Det skal være lett å se huden når man blåser hunden.
I flottsesongen bruker jeg et godkjent flåttmiddel som jeg kjøper hos dyrlegen for å forhindre flått. I Norge er dette reseptbelagt, men i Sverige er det fritt og kan kjøpes på apotek.
Husk at hunder kan også få borelia og bli veldig syke.
Valpen/hunden vil ikke alltid stelles. Den synes klippemaskinen er ekkel og blåsa er fryktelig dum. Ikke la den bestemme på klippebordet. Det er aldri synd på en hund som får stell.

 

Jeg anbefaler å ta en ordentlig puddelstell på valpen/hunden ca en gang i måneden. Stellet består av Barbere ansikt, labber, genetalia, mave opp til navlen ca og endetarm. Hold hunden kortklippet rundt endetarm og rundt tissen.
Børste godt gjennom med karde og en grovtinnet kam. Tugger/knuter i pelsen må enten klippes bort eller løsnes forsiktig med kam og balsamspray.
Når hunden er flokefri kan den bades. Den må tørkes helt etter badet med blåse/føner. Jeg bruker ca 30 – 40 min med blåse for å tørke Sjakk.
Når dette er gjort kan dere klippe resten. Jeg pleier å klippe kroppen med maskin, bena og topp og nakke med saks. Det blir det peneste resultatet.
Hvis dere skal bruke hundefrisør, er det anbefalt ca hver 8 uke.
Puddelpels vokser 1 – 2 cm i måneden.

Ikke trøst eller skryt eller kjeft når dere holder på. Hvis med kroppen din og hendene dine hva du vil at hunden skal gjøre. Jobb i eget tempo. Sett på radioen og ta en sang. Etter hvert skal dette bli en kosestund for hund og eier.

Man kan begynne å nappe ørene når den er ca 12 uker. Forsiktig men bestemt, nappes litt hår av gangen. Bruk ørepudder  (bio groom) og hold den godt fast. Den vil sannsynlig både knurre og bite. Ikke kjeft på den. V ær vennlig bestemt. Det er vondt. Ikke trøst den. Når du er ferdig, gi den en belønning.